Win-win-win situatie

De laatste tijd las je op deze blog voornamelijk hoe Gascogne maatschappelijk handelt. Hier valt natuurlijk nog veel meer over te vertellen (en dat ga ik ook zeker doen), maar het leek me ook eens interessant om de commerciële kant te ontdekken. Want levert maatschappelijk handelen wel wat op?

Gascogne is zowel in de particuliere als in de zakelijke markt werkzaam. Een groot gedeelte van de werknemers maakt schoon bij mensen thuis. Mensen die dit zelf niet meer kunnen wegens handicap of ouderdom. Deze mensen hebben hier recht op en dragen zelf middels een bijdrage een deel van de kosten.

De zakelijke markt is momenteel kleiner, maar sterk in opkomst. Het wordt voor organisaties namelijk steeds belangrijker om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Dit wordt vanuit de gemeente, maar ook vanuit de consument steeds meer gevraagd. Wat doet een bedrijf terug voor de maatschappij/gemeente?

Voor veel bedrijven is het echter moeilijk om mensen in een uitkeringssituatie aan te nemen, omdat zij bijvoorbeeld moeilijkheden hebben met de Nederlandse taal of niet beschikken over de benodigde diploma’s/kennis. De schoonmaakbranche leent zich echter goed voor deze doelgroep. Een organisatie kan voldoen aan (een deel van) de eisen van de gemeente om maatschappelijk verantwoord te ondernemen wanneer zij samenwerken met Gascogne. Zo ontstaat er een win-win-win situatie: Gascogne kan meer werknemers plaatsen waardoor zij op lange termijn financieel onafhankelijk kunnen worden, de gemeente bezuinigt op uitkeringen en creëert een beter maatschappelijk milieu en de bedrijven hebben naast een schoon pand óók voldaan aan een stuk maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Ik noemde het eerder commercieel, maar het is meer een wisselwerking. Deze kant van Gascogne maakt dat het mogelijk is om heel veel mensen te helpen…  Ik heb in elk geval nog geen verliezers kunnen ontdekken in deze situatie.